• 20180419_170248.jpg
 • 20180419_170426.jpg
 • bibliotheek.jpg
 • Glazenwand.jpg
 • kompas.jpg
 • OCC_6152.jpg
 • OCC_6215.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--137-small2.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--141.jpg
 • opening-meditation-centre-2018--397.jpg
 • SCH_12.jpg
 • SCH_32.jpg
 • symbolen.jpg

Diensten van het Luchthavenpastoraat

Deze pagina geeft een overzicht van andere activiteiten en diensten van het Schiphol luchthavenpastoraat. De volgende  paragrafen geven een korte beschrijving van deze activiteiten en diensten.

Op YouTube staat ook een video die een indruk geeft van de activiteiten en diensten van het Schiphol Luchthavenpastoraat. Klik op de VIDEO  link om de video op YouTube te bekijken. 


Kerkdienst op Zondag

Op het luchthavenpastoraat is er elke zondag om 11:00 een kerkdienst. De geestelijken leiden de liturgische dienst in de traditie van hun eigen geloof, iedereen is welkom om de dienst bij te wonen en deel te nemen ongeacht hun eigen geloofs achtergrond. Het aantal bezoekers varieert van week tot week - van enkelen tot ongeveer 40. Wetende dat de aanwezige gelovigen, binnen 24 uur, letterlijk over de aardbol zijn verspreid  geeft een prikkelend besef wat het betekent om deel te zijn van de wereldwijde kerk. Gelovigen in deze ruimte die anders nooit iets van doen hebben met personen van een ander geloof zitten nu naast elkaar en delen de vrede van Christus.

SCH 14

Assistentie bij overlijden

 

Goede contacten worden onderhouden met de meeste reisverzekering-organisaties in Nederland. Zij voorzien in de repatrieering van bijvoorbeeld passagiers bij overlijden buiten Nederland, wanneer een partner of familielid overlijdt tijdens een reis, of wanneer een familielid thuis overlijdt. Bij dit soort gebeurtenissen wil de familie de reiziger(s) zo spoedig mogelijk na de landing ontmoeten, en hen ontvangen in een hectische aankomsthal is niet gepast. Er wordt dan contact opgenomen met  het luchthavenpastoraat dat de familieleden begeleidt naar de gate, waar de familieleden en de reiziger(s) elkaar in alle rust en privacy ontmoeten. Soms worden bij dit soort situaties ook Duitse- en Belgische reizigers  die op Schiphol arriveren, en met trein of auto hun reis naar huis moeten vervolgen, na de landing door een geestelijke of vrijwilliger van het luchthavenpastoraat vergezeld

 

Noodoproepen

 

Het luchtahvenpastoraat heeft, binnen het framewerk van het overkoepelend rampenplan, een duidelijke functie beschreven in het Protocol van handelingen bij rampen op Schiphol. Bij noodsituaties, afhankelijk van omvang en aard van het incident, is het luchthavenpastoraat verantwoordelijk voor het oproepen van medewerkers en collega geestelijken in de regio. Er worden regelmatig trainingen gehouden om de alertheid op het juiste niveau te handhaven.

Daklozen

 

De Luchthaven Schiphol - met een groot treinstation - heeft net als vele transport centra te maken met dakloze personen die het hun huis maken. Schiphol PLaza, een overdekt winkelcentrum net buiten de aankomst-hal en net boven het treinstation, is een ideale plaats in de ogen van de daklozen: droog, warm, druk en voldoende mensen die zich ontdoen van etensresten op hun weg naar de trein of het vliegtuig. In 2002 speelde het luchthavenpastoraat een leidende rol om het Leger des Heils permanent aanwezig te laten zijn op Schiphol en deze organisatie onderhoud nu een inloop-centrum voor daklozen die hulp zoeken. Het luchthavenpastoraat vervult continu een adviserende rol in het ontwikkelen van zorg voor de daklozen op Schiphol.

Verbinding

 

Het luchthavenpastoraat ontvangt regelmatig verzoeken voor hulp die het zelf niet kan vervullen. In zulke gevallen is het van vitaal belang om te weten welke instanties deze verzoeken wel kunnen behandelen. Het onderhouden van relaties met en begrijpen hoe andere hulpverlenende instanties opereren, is daarom een sleutel functie van het luchthavenpastoraat. Deze organisaties zijn de meest frequente gasten op de tweemaandelijkse vergadering van de vrijwilligers van het luchthavenpastoraat. Zij geven presentaties over hun werk waardoor het voor het luchthavenpastoraat  mogelijk is om naadloos te voorzien in totale zorg voor reizigers en medewerkers van de luchthaven. 

Mortuarium

 

De Luchthaven Schiphol is een van de weinige luchthavens die over een volledig operationeel mortuarium beschikken, geschikt voor het behandelen van 40 lichamen. Gemiddeld  behandeldt het mortuarium 2000 lichamen per jaar, ongeveer 60% daarvan zijn onderweg naar begraafplaatsen elders in de wereld en 40% van de lichamen komen terug naar Nederland. Nu en dan wordt het luchthavenpastoraat gevraagd om de nabestaanden te vergezellen bij hun bezoek aan het mortuarium.